Med utgangspunkt på parkeringsplassen ved Festningen i Kalvesund kan man følge en tidsakse frem til i dag.
- Kulturlandskapet har spor og forteller
- En krigshistorisk vandring på gamle ferdselsveier.
- «Kyststien» langs Flosterøya går et stykke sammen med denne.
I 1647 er Krona fortsatt eier av de 4 hudene i Brårvik og kirkens ½ hud. Brårvik er da en fullgård med størst skyldverdi i Flosta sogn. Men hva var grunnlaget for en slik høy verdi. Hovedveden på Valåsen var en ressurs som lå til gården. Dette utkikkspunktet har raske veier til de ulike strendene i Brårvikgården (Kalvøsund, Kilen, Gjerdalen, Sundet og Svartnesbo), veier som ligger noenlunde intakt den dag i dag – bygdeveiene med en bredde tilpasset en rytter med spyd på tvers. Gården gav et godt grunnlag for militærtjeneste, los- og tollinntekter, samt andre oppdrag. Dette er bygdeveiene som går – fra og til, og mellom gamle hustufter, og var barnas vei til Brårvik grendeskole frem til 1954. I dag er disse kulturelle snarveier– og får vi 10 cm snø, så har vi skiløyper for diagonalgang.
FØRST LITT OM TUREN OPP TIL VALÅSEN:
Følg Kalvesundveien (F136) over bakketoppen og ta av ved en romersk bue på venstre side av veien. Følg grusveien, så inn på den gamle bygdeveien ved et nyere hus fra 1970-tallet. Før bakken mot hovedveien, har vi i svingen et gammelt veikryss. Her gikk tidligere en avstikker til Kilen og videre mot Gjerdalen. Denne steinsatte veien ser dere sporet av i Leppebakken, samt over bilveien ved pumpehuset og ned mot sandstranda i Brårvikkilen. Navnet Brårvik kommer trolig fra Bruarvik, da jordene i landskapet er myrlendt og det ble lagt trandlebruer for å komme til Kilen, der det er langgrunt, så man kunne dra opp en båt, sette påler i sandbunnen og lage gangveier ut til langskip. Selve stranden betegnes også i gamle gårdspapirer som en almenningsstrand mankunne ta sand fra til veiens vedlikehold.
Bilder: IGY
Men vi følger den steinsatte veien ned til hovedveien (Flosterøyveien – F 122) og over denne. Når vi går inn i Brårviktunet, går vi mellom tufter til gamle slekter. På høyre side sto det engang et stort 2.etg. gult hus der Gundersen-ættet bodde, på venstre side Torsen-huset. I bakken opp til Valåsen sto det også et eldgammelt hus. Det nevnes som «Jorans hus» og kan ha tilhørt Evensen/Knudsen- slekt. Fra tomtens sydøstside er det god losutsikt utover sjøen.
I dag følger vi den gamle bygdeveien videre opp til Valåsen – og på toppen av bakken, opp de utgamle steintrappene og videre stien opp til Valåsen.